Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Bij een leerling van SBO De Springplank in het Zeeuwse Terneuzen is een besmettelijke vorm van tuberculose (tbc) ontdekt. Mogelijk zijn ook klasgenoten van de leerling besmet geraakt.  De GGD van Zeeland gaat alle leerlingen van de school voor speciaal basisonderwijs onderzoeken. Dit meldt Omroep Zeeland.

De ziekte werd begin mei bij de leerling van de school vastgesteld in het ziekenhuis. Sindsdien is de jongen niet meer naar school geweest, hij moet een aantal weken medicijnen slikken voor hij weer naar school kan. GGD Zeeland heeft inmiddels de klasgenoten en docenten van de leerling onderzocht. Bij enkele klasgenoten bestaat het sterke vermoeden dat ook zij tbc hebben opgelopen.

Op 2 juni worden de overige leerlingen gecontroleerd. Het gaat om totaal 160 leerlingen. De school heeft de ouders van alle leerlingen inmiddels op de hoogte gebracht. Zij kunnen bij GGD Zeeland terecht voor eventuele vragen voorafgaand aan het onderzoek volgende week.

De ziekte is relatief makkelijk te behandelen maar lastig te herkennen. De symptomen van de infectieziekte zijn algemene klachten die ook bij andere ziekten voorkomen, zoals koorts, hoesten, vermoeidheid, nachtelijk zweten en gebrek aan eetlust. Ook kan het maanden duren voor de ziekte zich na besmetting openbaart, aldus de GGD. Tuberculose is niet altijd besmettelijk. Een op de vijf patiënten heeft een besmettelijke variant, de ziekte is alleen via hoesten overdraagbaar.

© Nationale Onderwijsgids