Normal_bus_connexion

In verschillende gemeentes wordt een proef gehouden waarbij leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) met het openbaar vervoer naar school gaan. Deze leerlingen reizen nu nog met speciaal vervoer naar school. Dit meldt de Gelderlander.

Onder andere in Wijchen wordt de proef uitgevoerd. Als de proef succesvol is, gaan straks bijna alle leerlingen van vso met het openbaar vervoer naar school. De enige uitzondering zijn leerlingen die een dusdanige beperking hebben dat ze niet met bus of trein kunnen reizen. Deze leerlingen blijven gebruik maken van een taxibusje. De gemeente Wijchen wil door invoering van het nieuwe beleid twee dingen bereiken, de leerlingen zelfstandiger maken en bezuinigen. Nu kost het vervoer per taxi drieduizend euro per leerling per jaar.

De leerlingen het van vso worden eerst begeleid door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Uiteindelijk wil de gemeente voor het begeleiden mensen met een uitkering inzetten, die op deze manier iets terug kunnen doen voor de samenleving. De vrijwilligers die de jongeren gaan begeleiden krijgen hiervoor een opleiding van gehandicaptenorganisatie MEE Gelderse Poort. 

© Nationale Onderwijsgids