Normal_school_lege_klas_schoolverzuim_staking_schooluitval

GGD Gelderland-Zuid heeft op het speciaal en regulier voortgezet onderwijs in Wijchen een verzuimbegeleiding ingevoerd. De werkwijze blijkt zo succesvol, dat het inmiddels in de hele regio gebruikt wordt. Eind 2013 startte de GGD met een pilot in samenwerking met de scholen en leerplichtambtenaar. De pilot is begin januari afgerond en wordt door de GGD nu als reguliere taak voortgezet. Dit meldt GGD Gelderland-Zuid.

De pilot richtte zich op het in beeld krijgen van verzuim, het begeleiden van leerlingen en ouders bij verzuim, het re-integreren van leerlingen en het voorkomen van verder verzuim. Bij het project werkte de jeugdarts van de GGD nauw samen met medewerkers op scholen en met de leerplichtambtenaar. Waar nodig werd de huisarts of maatschappelijk werk ingeschakeld. Tijdens de pilot meldden de scholen al zoveel leerlingen aan voor een gesprek met de jeugdarts, dat deze een selectie voor de meest dringende aanvragen moest maken. Hieruit heeft de GGD opgemaakt dat er grote behoefte is aan goede verzuimbegeleiding op het voortgezet onderwijs.

Gemeente Wijchen, die de begeleiding van GGD had aangevraagd, wil verzuimbegeleiding blijven voortzetten. De werkwijze is inmiddels in heel Gelderland-Zuid ingevoerd.

© Nationale Onderwijsgids