Logo_koninklijke_kentalis_logo

Kentalis organiseert op vrijdag 10 april een symposium in Sint-Michielsgestel over communicatie met mensen met doofblindheid. Tijdens het symposium staat het kader 'Ontmoeten en Verbinden' centraal, dit is het thema van het 225-jarig bestaan van Kentalis. De bijeenkomst is bedoeld voor professionals die werken met mensen met doofblindheid en andere geïnteresseerden. Dit meldt Kentalis.

De grote vraag op de bijeenkomst is: hoe kunnen we in de toekomst nog beter inspelen op de communicatiebehoeften van mensen die niet goed horen en zien? Vijf promovendi van Marleen Janssen, de enige hoogleraar doofblindheid ter wereld, presenteren hun onderzoeksresultaten op het symposium.

Zo licht Marga Martens handvatten toe voor het samen delen van emoties ten behoeve van het opbouwen van positieve emoties en een prettig contact. Saskia Damen vertelt hoe theoretische inzichten met betrekking tot interpersoonlijk contact, benut kunnen worden voor het bereiken van hoogwaardige communicatie. Erika Boers presenteert een diagnostisch instrument om interactie en communicatievaardigheden in kaart te brengen. En Ineke Haakma vertelt welke praktische uitgangspunten de Zelfdeterminatie Theorie kan bieden om de interactie tussen leerkrachten en leerlingen met doofblindheid te verbeteren. Op het symposium zal Marleen Janssen zelf ook nog aan het woord komen.

Het symposium is ook de aftrap van 'Oog en Oor voor Talent', een initiatief van verschillende organisaties in Nederland, die zich inzetten voor mensen die niet goed kunnen horen en zien. Aanmelden kan vanaf half maart via Kentalis. Hier is dan ook meer informatie over het programma te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids