Normal_speciaal_passend_onderwijs_leerling_kind

Joop Smits, oud-inspecteur van het primair onderwijs heeft onlangs het rapport 'hoe speciaal is het speciaal basisonderwijs?' gepubliceerd. Maar het onderzoek van de oud-inspecteur is volgens de voorzitter van SBOwerkverband niet representatief. Ook is hij het niet eens met de berichtgeving in de Telegraaf naar aanleiding van een persbericht van Joop Smits. Dit meldt SBOwerkverband.

“Publicatie en persbericht over de kwaliteit van het speciaal basisonderwijs (SBO) geven een onjuist beeld”, zegt Jan van Etten, voorzitter SBOwerkverband. “Er is in de Telegraaf niet alleen onjuist geciteerd uit het persbericht, maar er heeft bovendien geen nader onderzoek plaats gevonden of de stevige uitspraken van Joop Smits wel hout snijden.”

Het onderzoek van Joop Smits is gebaseerd op 28 SBO-scholen in Noord-Brabant. Dit is minder dan 10 procent van alle SBO-scholen in heel Nederland. Volgens Van Etten is het onderzoek daardoor in het geheel niet representatief voor het SBO in Nederland. In het persbericht zou staan dat ruim vijf jaar geleden de meerderheid van de SBO-scholen een negatief kwaliteitsoordeel, zwak of zeer zwak, van de inspectie kreeg. Van Etten zegt dat die situatie van ruim 9 jaar geleden is en dat de SBO een zeer intensieve inhaalslag heeft gedaan. Tegenwoordig zijn er daardoor nog slechts drie zwakke SBO-scholen en zeer zwakke zijn er niet meer.

Ook de uitspraken dat de Brabantse SBO-scholen het beter doen dan elders in Nederland en dat vrouwelijke schoolleiders beter zijn dan mannelijke schoolleiders, kloppen volgens de voorzitter niet.

“Helaas zorgen de stevige uitspraken, gebaseerd op onderzoek bij een groep Brabantse scholen voor een onjuist beeld over de kwaliteit van het SBO in Nederland. Joop Smits doet hiermee het SBO als geheel geen recht. Zeker als deze uitspraken ook nog eens via onjuiste berichtgeving aan het publiek worden voorgelegd”, aldus Van Etten.  

© Nationale Onderwijsgids