Normal_gebarentaal_doof_speciaal_onderwijs
Kentalis De Schakel gaat een groep beginnen voor horende kinderen van dove ouders, zogeheten CODA-kinderen (Children of Deaf Adults). In de groep maken de kinderen kennis met gebarentaal en dovencultuur zodat de communicatie en taal tussen de ouders en het kind bevorderd wordt. De groep is voor kinderen van anderhalf tot vier jaar. Dit meldt Kentalis. 
 
Door de kinderen een specialistische behandeling op het gebied van taal en communicatie met doven te geven, kunnen mogelijk problemen tussen kind en ouder op latere leeftijd voorkomen worden. De kinderen vallen momenteel vaak tussen wal en schip omdat ze onderdeel zijn van zowel de horende gemeenschap als de dovenwereld, aldus behandelcoördinator Mariette Bröker. Een behandeling die zich alleen richt op de dove ouders, is vaak ontoereikend voor het welbevinden van de jonge CODA-kinderen. Bröker: “Door in de behandeling de focus te leggen op communicatie, interactie en welbevinden tussen ouder en kind, worden mogelijke problemen preventief voorkomen”.
 
De groep komt een ochtend per week naar Kentalis De Schakel in Sint-Michielsgestel. Op speelse manier leren de kinderen te communiceren met horende kinderen en dove volwassenen. Aan het eind van de ochtend worden de ouders actief betrokken bij de klas. De groep, bestaand uit maximaal zes kinderen, wordt begeleid door twee dove pedagogisch behandelaars. Als het kind naar de basisschool gaat, stopt de behandeling. Begeleiding binnen het gezin is dan nog wel mogelijk.
 
© Nationale Onderwijsgids