Logo_het_andere_gedicht_samen_aan_de_slag

De landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht 2014 van Stichting Special Arts Nederland is van start. De poëziewedstrijd is voor iedereen vanaf 12 jaar met een verstandelijke handicap. Een vakjury onder leiding van Dichter des Vaderlands Anne Vegter kiest de mooiste gedichten uit. Deze worden gepubliceerd in een dichtbundel. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een poëziefeest met optredens, theater en muziek.

Het schrijven van gedichten stimuleert de taalontwikkeling. De speciale online app 'Gedichtenlaboratorium leren deelnemers in tien stappen hoe ze een gedicht kunnen schrijven. Daarnaast biedt de app uitgebreide uitleg voor begeleiders en leerkrachten hoe zij daarbij kunnen helpen.

De mooiste gedichten komen in een dichtbundel die in de boekhandel komt te liggen. Een jury met aan het hoofd Dichter des Vaderlands Anne Vegter kiezen de winnaars van de groepsprijzen en de verrassingsprijzen. Tijdens een poëziefeest worden de prijzen uitgereikt. De datum van het feest wordt nog bekend gemaakt.

In mei en juni organiseert Special Arts speciale workshops voor begeleiders en leerkrachten. Ervaringsdeskundigen geven dan training in de werkwijze Taalvorming. Daarmee kunnen docenten en begeleiders op een laagdrempelige manier werken aan de taalontwikkeling met behulp van poëzie.

Deelnemers kunnen hun gedicht inzenden tot 15 juli 2014. Meer informatie over de wedstrijd en de workshops is te vinden op de website van Special Arts.