Normal_hersenen_scan

De hersenen licht stimuleren met elektrische prikkels, bevordert het leerproces. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers van Vanderbilt University. Zij kwamen tot de ontdekking dat elektrische stimulatie het brein ertoe aan zet sneller te leren van gemaakte fouten. Dit meldt Nu.nl.

De onderzoekers hadden waargenomen dat het brein zelf een kleine elektrische prikkel afgeeft als iemand een fout maakt. De wetenschappers vermoedden dat de hersenen op deze manier leert van fouten. Dit vermoedden lijkt bevestigd in het experiment met elektrische stimulatie van de hersenen van proefpersonen.

Bij proefpersonen werd het hersengebied dat betrokken is bij het leerproces geprikkeld met lichte elektrische stroompjes. De proefpersonen voelden hier niets van. Daarna moesten zij een moeilijke taak verrichten. Na een sterke elektrische prikkel presteerden zij beter dan bij een zwakke elektrische stimulatie.

Het verschil dat de elektrische stimulatie van het brein maakt in leervermogen is klein. Proefpersonen die een sterke elektrische prikkel ontvingen maakten slechts vier procent minder fouten dan proefpersonen met een zwakke prikkel. Toch noemen de wetenschappers de resultaten hoopgevend omdat het verschil groter is dan met medicijnen bereikt kan worden.

© Nationale Onderwijsgids