Normal_1_pieter_hilhorst_03_4dec2012

Pieter Hilhorst, lijsttrekker van de Amsterdamse PvdA, stapt op na het forse verlies van zijn partij in de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zijn taken als wethouder van Jeugd, Onderwijs en Financiën legt hij per direct neer, zo meldt de NOS. Eerder deze maand had de Nationale Onderwijsgids nog een interview met de wethouder over onder meer de veelbesproken kwaliteitsaanpak in het Amsterdamse onderwijs.

In het interview met de Nationale Onderwijsgids zei Hilhorst nog alle vertrouwen te hebben in de verkiezingen en zijn toekomst als wethouder. De wethouder stond sinds december vorig jaar zwaar onder druk door onder meer de fouten die zijn gemaakt bij uitbetalingen door de dienst belastingen van de gemeente. De wethouder bleef echter optimistisch en benadrukte de “goede resultaten” die zijn partij in het onderwijs heeft bereikt. Zoals het terugbrengen van het aantal zwakke scholen van 44 naar vier.

Hilhorst volgde in november 2012 de huidige vice-premier Lodewijk Asscher op en zette diens onorthodoxe verbeteraanpak van het basisonderwijs voort. Aan het Nationale Onderwijsgids vertelde Hilhorst onder meer over zijn plannen om de kwaliteitsaanpak door te trekken naar het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Ook had hij grootscheepse plannen voor het peuteronderwijs en het verlengen van de kwalificatieplicht van jongeren naar 19 jaar.

Het optimisme van Hilhorst over de verkiezingen bleek onterecht. De PvdA verloor in Amsterdam voor het eerst sinds 1946 met meer dan tien procent. Hilhorst laat weten dat hij het beter vindt het gezien de tegenvallende resultaten beter dat iemand anders het stokje van hem overneemt. Hilhorst stapt op opdat zijn partij met een schone lei kan beginnen kan werken aan “het herstel van vertrouwen”. Fractievoorzitter Marjolein Moorman zal voorlopig zijn rol als partijleider overnemen.

Lees hier het interview met Pieter Hilhorst.

© Nationale Onderwijsgids