Kentalis

Voor de 7 jarige Sander uit Harlingen is communiceren niet vanzelfsprekend; hij heeft namelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Sander zit op de Katholieke basisschool Sint Michaël in Harlingen. Tijdens de lessen krijgt hij extra ondersteuning van Kentalis, een organisatie voor kinderen met een auditieve of communicatieve beperking. Dankzij de samenwerking tussen de katholieke basisschool Sint Michaël en Kentalis kunnen leerlingen zoals Sander onderwijs blijven volgen, op de school in eigen woonplaats.

Met deze nauwe samenwerking tussen beide scholen wordt aangesloten bij het idee van Passend Onderwijs: De overheid wil voortaan dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan. Alléén als het niet anders kan, wordt een leerling naar het speciaal onderwijs doorverwezen. Om dit te bereiken gaat op 1 augustus 2014 de wet op Passend Onderwijs in. Het onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben wordt straks anders georganiseerd. Kentalis bereidt zich voor en doet dat onder andere door het opstarten van samenwerkingsprojecten met andere scholen. De samenwerking tussen Kentalis en katholieke basisschool Sint Michaël is hiervan een voorbeeld.  
 
Intentieverklaring
Op 31 januari tekenen beide scholen een intentieverklaring voor verdere samenwerking. Deze gebeurtenis vindt plaats vanaf 14.30 uur op basisschool Sint Michaël in Harlingen en wordt in een feestelijk jasje gegoten. De leerlingen verzorgen zelf een ludieke aftrap. Vervolgens stellen beide organisaties zich kort voor en wordt er een korte film vertoond over Passend Onderwijs aan leerlingen met taalontwikkelingsstoornissen. Dat alles onder het genot van een hapje en drankje.