Logo_koningsspelen_2014

(Novum) - De datum voor de Koningsspelen was een 'weloverwogen keuze' en blijft daarom, ondanks consternatie, 25 april. Dat laat de organisatie van de kindersportdag donderdag weten. Maar tien procent van de Nederlandse basisscholen heeft die datum volgens de organisatie als vakantiedag ingeroosterd.

Dagblad Trouw schreef donderdag dat veel scholen niet meedoen aan de spelen omdat de leerlingen vrij zijn op vrijdag 25 april vanwege de meivakantie. Officieel start die pas op 26 april, maar sommige scholen blijven ook de week ervoor gesloten omdat daarin tweede paasdag valt.

De organisatie van de Koningsspelen onderzocht zelf al hoe haalbaar 25 april is, meldt de organisatie in een verklaring. Daaruit bleek dat naar weinig scholen op die dag dicht zijn. Bovendien is 25 april officieel de laatste schooldag Koningsdag.

De organisatie hoopt dat gemeenten met gesloten basisscholen zelf de handschoen oppakken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet eerder al weten daar weinig in te zien.

Inmiddels heeft ruim een derde van de zevenduizend basisscholen zich aangemeld voor de sportdag voor kinderen, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Toen deden zo'n 6500 basisscholen mee.