Normal_robot_face_autisme

GRONINGEN - Italiaanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die in de toekomst mogelijk mensen met autisme of gedragsproblemen kan helpen. Daarover bericht de website van Scientias.nl.

De robot is nu al in staat om meer dan honderd menselijke gezichtsuitdrukkingen na te bootsen. Dit aantal zal in de toekomst nog uitgebreid gaan worden.

"Wij geloven op basis van verschillende psychologische studies dat zeer overtuigende mensachtige robots gebruikt kunnen worden om mensen met sociale problemen te trainen", schrijven de onderzoekers in een recente publicatie.

Maar het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen alleen is niet voldoende om mensen met autisme of persoonlijkheidsstoornissen te helpenhun sociale beperkingen te overwinnen, daarom zullen de sociale robots in de toekomst ook moeten kunnen analyseren hoe de mensen zich voelen waarmee ze interacteren.

Volgens de wetenschappers is de robot FACE, wat staat voor Facial Action Coding System, een eerste stap in die richting. Bekijk hier een video over FACE.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink