Normal_speeltuin_spelen_wippen_opvang

AMSTERDAM - De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) begint vrijdag een campagne voor toegankelijke speeltuinen. Televisiepresentatrice Tooske Ragas steunt deze actie.

Onder het motto 'Voor sommige kinderen betekent Samen Spelen zoveel meer...' wil de NSGK dat meer kinderen met een handicap kunnen spelen in een speeltuin. Nu zijn de meeste Nederlandse speeltuinen voor hen niet goed toegankelijk, waardoor ze geregeld aan de zijlijn staan.

De NSGK wil in 2012 minstens 25 speeltuinen toegankelijk maken. Daar kunnen kinderen met een handicap vriendjes en vriendinnetjes ontmoeten en ontdekken wat ze met hun handicap wél kunnen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld, en leren hun buurtgenootjes 'gewoon' met hen om te gaan.

Televisiepersoonlijkheid Tooske Ragas heeft een broer met het syndroom van Down. Ze heeft zelf ervaren hoe ontoegankelijk speeltuinen voor gehandicapte kinderen kunnen zijn. "Als kind moet je leren je eigenheid te vinden en je in het leven staande te houden tussen anderen. Dat leer je niet als je altijd alleen maar thuis zit met je ouders. Je moet oefenen. Dat kan alleen door te spelen met andere kinderen."

Via Nieuwsbank.nl

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres