Scholen waarschuwen voor nieuwe TikTok-trend genaamd Gossip Girl

Op een aantal scholen worden er roddels en achterklap gedeeld via Gossip Girl-accounts op TikTok. De berichten die op die accounts geplaatst worden, worden gebruikt om leerlingen en docenten te pesten. Ook worden er nare roddels op verspreid. Scholen waarschuwen ouders en de leerlingen met brieven over deze nieuwe trend. Dat meldt Omroep West. 

In een brief van het Haags Montessori Lyceum valt te lezen dat ‘de berichten die nu rondgaan zowel leerlingen als docenten onnodig kwetsen’.  Volgens de politie-eenheid Den Haag kampen er meerdere scholen in de regio Den Haag met dit probleem. De politie krijgt meerdere signalen van scholen binnen. De scholen nemen bijvoorbeeld eerst contact op met de wijk- of jeugdagenten. De politie doet verder geen uitspraken over meldingen of aangiftes.

Gossip Girl 

Wie op TikTok kijkt ziet dat Gossip-girl-accounts als paddenstoelen uit de grond schieten. Sommige accounts zijn heel erg actief, andere accounts zijn inmiddels uit de lucht gehaald. De accounts dragen dezelfde naam als de serie Gossip Girl uit 2017. Onlangs is deze serie op Netflix verschenen. De filmpjes op TikTok zijn bedoeld om roddels over ruzies tussen leerlingen, drugsgebruik, relaties en andere persoonlijke drama’s te verspreiden.

Helpwanted 

De organisatie Helpwanted helpt leerlingen en leraren met het laten verwijderen van berichten. Ze bieden ook eerste hulp bij grensoverschrijdend gedrag, dat doen ze vooral door erover te praten. “We zien dat sommige leerlingen als gevolg hiervan niet meer naar school willen”, aldus Robbert Hoving.

Roddelen in combinatie met doxxing 

Volgens Hoving gaat het pesten vaak ver en is het fenomeen relatief nieuw. “Het is roddelen, in combinatie met doxxing. Dus dat als er een roddel wordt gedeeld, dat in de reacties ook namen, woonplaatsen of accounts van andere sociale media worden gedeeld.”

Ook gaan de roddels vooral over leraren, conciërges of invalkrachten die iets met of bij andere leerlingen zouden hebben gedaan. Ook worden er privé dingen van leerlingen gedeeld. Leerlingen worden belachelijk gemaakt en uitgescholden.

Andere social media 

Volgens Hoving blijft het niet alleen bij TikTok. “Vaak worden roddels als grap ook op Instagram of Snapchat-accounts gedeeld. Dan gaat het pesten daar gewoon verder. Hoving adviseert dan ook om zelf de berichten te rapporteren, want op die manier kunnen ze weggehaald worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk