Amsterdam krijgt er een nieuwe islamitische middelbare school bij

Kinderen  kunnen tot nu alleen terecht op het Cornelius Haga Lyceum voor islamitisch middelbaar onderwijs in Amsterdam, maar daar komt verandering in. Binnen twee jaar opent het College Fiducie in Amsterdam-Zuid. Het is daarmee de tweede islamitische middelbare school in Amsterdam en de derde van Nederland. Dat meldt NH Nieuws. 

Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland vroeg een jaar geleden al of ze een nieuwe middelbare school mochten starten. Dat plan werd toen afgewezen, net zoals de aanvraag van het El Almien Lyceum. De besturen hadden te weinig concrete leerdoelen geformuleerd om de onderwijskwaliteit en de continuïteit te kunnen waarborgen. 

Aanvraag goedgekeurd 

Dennis Wiersma richtte toen een ‘expertisepunt burgerschapsonderwijs’ op. Op dat punt waren de aanvragen van beide scholen namelijk afgewezen. Na aanpassingen in het plan deed de stichting een nieuwe aanvraag, en deze werd maandagochtend wel goedgekeurd. De stichting heeft gedetailleerder opgeschreven wat de kernpunten zijn en ze hebben beter uitgelegd hoe ze de leerlijn kunnen voortzetten.

Ouderverklaring 

Om een nieuwe school te starten moet er ook genoeg belangstelling zijn. Geïnteresseerde ouders en leerlingen konden daarom een ouderverklaring tekenen. De verklaring had driehonderd ondertekeningen nodig, dat werden er uiteindelijk 450.

De school zal in augustus 2025 starten met ongeveer honderd leerlingen. Ze gaan voor twee mavo- en twee havo klassen, die ieder jaar wel uit te breiden zijn. Er wordt nog geen vwo-klas gestart, ze de school wil niet te groot beginnen.

Geen concurrentie 

De school heeft als uitgangspunt dat het niet gaat concurreren met het Cornelius Haga Lyceum. Het Haga Lyceum mag dus niet krimpen vanwege de nieuwe school. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk