Aantal scholieren dat blijft zitten stijgt, lat ligt soms té hoog

Meer scholieren zijn vorig jaar blijven zitten en daarmee is een dalende trend officieel doorbroken. Deskundigen zeggen dat leerlingen ambitieuzer zijn geworden en dat ze voor zichzelf soms de lat té hoog leggen. Dat meldt het AD. 

Vorig jaar gingen 54.720 middelbare scholieren niet over of ze zakten voor hun examens. Het ministerie van Onderwijs, DUO en koepelorganisatie VO-raad zeggen dat de stijging te maken heeft met de steeds hogere ambities van de scholieren. Als ze een dubbeladvies ontvangen, zoals vmbo-havo, dan kiezen de scholieren steeds vaker voor het hoogste niveau. Sommige scholieren leggen de lat daarmee té hoog voor zichzelf en halen uiteindelijk het jaar niet. Ze hebben dan twee opties: afstromen naar een lager niveau of het jaar overnieuw doen.

Nog een keer proberen op hoger niveau 

“Veel scholieren zullen ervoor kiezen om het nog eens te proberen op het hogere niveau. Afstromen naar een lager niveau voelt vaak toch als falen”, aldus Thea Jonkman, woordvoerder van DUO. De woordvoerders van de drie organisaties laten wel weten dat de verklaring nog niet bewezen is en dat het vraag om een onderzoek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk