Proef voor onderwijs en sportclubs om meer kinderen te laten sporten

De Tweede Kamer steunt een motie van D66 en de VVD om meer kinderen te laten kennismaken met sport en het verenigingsleven. Het kabinet wordt opgeroepen om geld uit de preventiemiddelen vrij te maken om pilots te financieren in overleg met geïnteresseerde sportbonden. Dat meldt NOC NSF. 

De Tweede Kamer wil vooral bereiken dat er meer verbinding komt tussen de 23.500 sportclubs en de 8000 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. “Verbinding tussen onderwijs, sportverenigingen en gemeenten heeft een positief effect op het aantal kinderen dat in aanraking komt met sport en bewegen. Met name ook kinderen uit moeilijk bereikbare gezinnen.” Dat staat in de motie van Kamerleden Heerema (VVD) en Van der Laan (D66).  Sportverenigingen kunnen volgens hen een belangrijke rol spelen om via het onderwijs kinderen meer in aanraking te laten komen met sport.

Minder sporten dan voor corona 

Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar nog steeds veel minder sporten dan vóór de coronapandemie. NOS NSF vindt dat zorgelijk. Mensen die tussen hun dertiende en achttiende wekelijks sporten, pakken dit later meestal weer op. Ook na een levensfase waarin ze erg druk zijn. Mensen die als puber niet regelmatig sporten blijven vaak voor de rest van hun leven een niet-sporter.  

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk