Jongeren van Extinction Rebellion voerden zondag actie bij Nachtwacht

Tien jongeren van 15 tot 22 jaar van Extinction Rebellion hebben zondag om 12.30 uur actie voor het klimaat gevoerd bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam.

"De boodschap is helder, géén kunst op een ondergelopen planeet; verbreek de banden met fossiele bedrijven als KLM", twittert Extinction Rebellion bij een foto van de protestactie.

Gevolgen van de klimaatcrisis 

In een persbericht licht de actiegroep het motto van de klimaatactie toe: "Er is géén kunst op een ondergelopen planeet". Met hun protest vragen de jongeren aandacht voor de gevolgen van de klimaatcrisis en eisen ze dat het Rijksmuseum zich niet langer laat sponsoren door fossiele bedrijven als KLM en ING.

Tijdens de actie sprak Yara (19) de bezoekers van het museum toe: "De wetenschap is duidelijk, we ontkomen er niet meer aan: de aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer en extremer. Dat dit te danken is aan de fossiele industrie is overduidelijk, een industrie waardoor het Rijksmuseum zich nog steeds laat sponsoren."

Stoppen met het roepen van leuzen 

Ouders en grootouders van de jongeren waren bij de actie aanwezig. De actie was van XR Jongeren, de jongerengemeenschap van Extinction Rebellion. De jongeren werd gevraagd de actie te beëindigen en later ook om te stoppen met het roepen van leuzen, meldt een woordvoerster van het Rijksmuseum. Aan beide verzoeken werd gehoor gegeven en de jongeren werden door de bewaking van het museum naar buiten begeleid. Bij de actie is geen schade aangericht, aldus de zegsvrouw van het museum.

Door: ANP