Vmbo'ers verleiden tot lassen op een technische opleiding

Steeds meer leerlingen in het vmbo kiezen voor een technische opleiding. Dat blijkt uit recente cijfers. Ook steeds meer meisjes gaan voor een technisch beroep. Dat meldt Trouw. 

Voor het tweede jaar op rij kiezen meer scholieren op het vmbo voor een technisch profiel. Dit schooljaar is dat zelfs 20 procent. Dat is een stijging van zo’n 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van DUO over het schooljaar 2022 -2023.

Jonge mensen 

Sinds 2018 geeft de overheid zo’n 100 miljoen euro subsidie per jaar via het programma Sterk Techniek Onderwijs. Met dat geld kunnen regio’s extra geld investeren. Scholen en bedrijven kunnen samenwerken om jonge mensen aan te trekken voor technische beroepen. Nieuwe mensen die graag met hun handen willen werken zijn op dit moment ook hard nodig.

Geld verdienen 

Er is al jaren een groot tekort aan technici. Aan het werk zelf kleeft nog altijd een imago van vies, zwaar en onderbetaald werk. Maar vaak is het tegenovergestelde ervan waar. Mbo’ers in de techniek verdienen meer dan hbo’ers in andere sectoren. Dat bleek onlangs uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk