Examens dit schooljaar weer grotendeels hetzelfde als voor corona

Onderwijsminister Dennis Wiersma besloot gisteren dat de schoolexamens dit schooljaar weer grotendeels worden zoals ze waren voor corona. De versoepelingen zoals de ‘duimregeling’ en het derde tijdvak verdwijnen. Wel wordt, met name in het vmbo, de afnameperiode iets flexibeler. Dat meldt de AOb. 

Wiersma vond het lastig om hierin een beslissing te nemen want hij ziet ook wel dat voor sommige leerlingen de situatie nog steeds uitdagend is. “Maar eindexamenkandidaten moeten nou eenmaal goed worden voorbereid op de samenleving, arbeidsmarkt en een vervolgopleiding.”

Reacties leraren 

De AOb merkt ook bij leraren dat één groep weer terug wil naar normaal. Zij maken zich vooral zorgen over de kwaliteit van de examens. De andere groep zou wel graag de tweede herkansing willen behouden, omdat zij zich nog steeds zorgen maken over de impact van corona en het welzijn van de leerlingen.

Duimregeling 

Wiersma concludeert dat vooral de duimregeling, waardoor leerlingen een slecht gemaakt vak mochten wegstrepen voor de beoordeling, een merkbaar effect had op de motivatie, het strategisch leergedrag en de vaardigheden van de leerlingen. 

Wiskunde 

Door de eerdere versoepeling zijn vooral vmbo-leerlingen slechter geworden in wiskunde. Zij mochten dit vak, in tegenstelling tot havisten en vwo’ers, wegstrepen en deden dit dan ook massaal. Uit de eindexamenmonitor 2022 blijkt dat wiskunde verreweg het meest gekozen vak in het vmbo was om te laten vallen tijdens de examens.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk