Mobieltjes verbieden op middelbare- en basisscholen lijkt het CDA een goed idee

Het CDA wil dat mobiele telefoons verboden worden op basis- en middelbare scholen. Scholen stellen daar nu nog, ieder voor zich, regels in op, maar volgens het CDA leidt dat vooral tot onduidelijkheid. Daarom moet er één lijn worden getrokken in heel Nederland. Dat meldt het RTL Nieuws.

De allerbelangrijkste reden voor een mobieltjesverbod is dat het voor meer concentratie zorgt bij de leerlingen. Tiktokken of googelen in de les leidt alleen maar af. Jongeren denken dat ze kunnen multitasken. Dus én met je telefoon bezig zijn én naar je leraar luisteren, maar dat kunnen ze niet tegelijkertijd.

Extra lestijd 

Een verbod zorgt ook voor extra lestijd. De docent in kwestie hoeft niet meer ieder uur een discussie te voeren over telefoontjes in de tas of niet.

Betere schoolresultaten 

Het CDA heeft nog een derde punt. De partij denkt dat het verbod ook zorgt voor betere schoolresultaten. Een eerder onderzoek van DUO bevestigde dat al. Smartphones in de klas leiden tot slechtere cijfers en een verminderde taal- en leesvaardigheid.

Kwestie van wennen 

Het mobielverbod kan ook op flink wat weerstand rekenen. Er zijn veel scholen die de mobiele telefoons gebruiken om de roosters op te delen of als lesmateriaal, bijvoorbeeld de mobiel als rekenmachine. Het CDA vindt dat je daarvoor maar een iPad moet gebruiken. Volgens de partij is het een kwestie van wennen. “Wie weet gaan kinderen nu wel meer met elkaar praten in de pauzes.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk