Voor een vrije middelbare school in Almere zijn er genoeg handtekeningen binnen

Een groep ouders uit Almere heeft genoeg handtekeningen opgehaald om een aanvraag te doen voor een vrije middelbare school bij het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, kan er met een havo gestart worden in schooljaar 2024/2025. Dat meldt 1Almere

Volgens de organisatie is er al lang een grote wens om een middelbare vrijeschool te starten. In Almere is al een vrije school voor het basisonderwijs, die is verdeeld over drie locaties. “Het vrije-school onderwijs groeit sterk in de stad en in de rest van Nederland”, zegt Katja van der Weide, voorzitter van de nog op te richten school.

Amsterdam 

Veel leerlingen gaan na de basisschool naar een vrije school in Amsterdam, maar volgens de organisatie is zo’n eind reizen niet ideaal. Ook een abonnement op de trein is behoorlijk prijzig, aldus Van der Heide. 

Ouderverklaringen 

Vanwege de strenge voorwaarden waar een school aan moet voldoen is het volgens de organisatie lastig om met voortgezet onderwijs te beginnen. Er moeten niet teveel scholen in een stad zijn en er moet voldoende draagvlak van ouders zijn. Dat laten ze zien via ouderverklaringen. De ouderverklaringen moeten via DigiD gegeven worden en alleen ouders van kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar mogen deze invullen. “We hebben nu voldoende ouderverklaringen binnen om met de havo te starten, maar we gaan door om ook met een mavo en vwo te kunnen beginnen”, zegt Walenka Donker, bestuurder van de school in oprichting. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk