Stichting wil dat overheid vrijwillige ouderbijdrage middelbare scholen betaalt

De vrijwillige ouderbijdrage wordt een steeds groter hoofdpijndossier voor ouders. Ze willen of kunnen het bedrag niet meer ophoesten, waardoor middelbare scholen minder vaak uitjes kunnen organiseren voor hun leerlingen. Als het aan de Stichting Voor Werkende Ouders ligt, gaat de overheid deze kosten betalen. Dit meldt WNL. 

Ieder ouder wordt gevraagd om een vrijwillige ouderbijdrage, zodat scholen kerstdiners, schoolreisjes en excursies kunnen organiseren. De gevraagde bijdrage verschilt per school. Soms gaat het om een bedrag van 25 euro per kind en soms om 130 euro, bijvoorbeeld op De Goudse Waarden. In 2020 was 91,8 procent van de ouders bereid een vrijwillige ouderbijdrage te leveren en in 2021 daalde dat naar 89,4 procent. Dit komt deels door de nieuwe wetgeving hieromtrent, die stelt dat alle leerlingen mee moeten kunnen op een schooluitje.

Kansenongelijkheid

De Stichting voor Werkende Ouders wil dat de overheid geld beschikbaar stelt voor schooluitjes. Doordat ouders de bijdrage niet meer kunnen betalen, kunnen scholen minder vaak of helemaal geen excursies meer doen. En dit werkt kansenongelijkheid in de hand. Scholen met ouders die de bijdrage wel kunnen betalen, kunnen allerlei activiteiten blijven doen en scholen met ouders die dat niet kunnen, moeten dat stopzetten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky