Tachtig leerlingen vso Noord-Brabant nemen erkend diploma in ontvangst

De eerste tachtig leerlingen van Hub Noord-Brabant, een middelbare school voor speciaal onderwijs, hebben woensdag hun erkende schooldiploma in ontvangst genomen. Dit is het eerste jaar dat leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) een wettelijk erkend diploma krijgen. Voorheen kregen ze alleen een certificaat of getuigschrift. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Met het diploma kunnen de leerlingen uit omgeving Oss en Veghel uitstromen naar dagbesteding of een werkplek. Zij hebben een (verstandelijke) beperking, speciale leerbehoeften of sociaal-emotionele problemen. De leerlingen hoefden geen landelijk examen af te leggen zoals in het regulier onderwijs, maar kregen een eindopdracht: een presentatie waarin ze over zichzelf moesten vertellen.

Erkend diploma vso

In de zomer van 2019 beloofde onderwijsminister Arie Slob (CU) dat er een wettelijk erkend diploma voor het speciaal voortgezet onderwijs zou komen. Het heeft even geduurd voordat dit mogelijk gemaakt kon worden, maar sinds dit jaar is het eindelijk zover.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky