Houd het onderwijs bereikbaar voor scholieren en studenten en red het OV

De belangenbehartigers voor scholieren en studenten zijn een petitie gestart. Met deze petitie willen ze het kabinet oproepen om voor Prinsjesdag met een reddingsplan voor het openbaar vervoer te komen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) en het Landelijk AKtiecomité Scholieren (LAKS) maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs als het kabinet niet meer ondersteuning biedt. Dat melden de LSVb, JOB MBO en het LAKS.

De jongerenorganisaties stellen dat scholieren en studenten zeker buiten de Randstad afhankelijk zijn van een goed functionerend openbaar vervoer. Daarvoor zijn dienstregelingen en buslijnen nodig die regelmatig rijden en goed aansluiten. Ook zouden zonder ondersteuning van het kabinet de prijzen voor het OV kunnen stijgen. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Joram van Velzen: “Iedereen in Nederland moet naar school of college kunnen komen zonder zich zorgen te maken of er wel genoeg bussen of treinen rijden.”

Hogere ritprijzen en een uitgeklede dienstregeling 

Milieudefensie, FNV en reizigersvereniging Rover schreven op 14 juni in een open brief: “Omdat de OV-bedrijven na de coronajaren totaal lege zakken hebben, kunnen ze zelf niet het risico nemen volgend jaar een volledige dienstregeling te rijden. Want als onverhoopt de (terug)groei van reizigers stokt, dreigt een faillissement. Daarom studeren vervoerders nu op hogere ritprijzen en een uitgeklede dienstregeling, waarmee dertig procent van het aanbod dreigt te verdwijnen. Als de overheid het risico wegneemt, wordt de kaalslag voorkomen.” Het kabinet heeft beloofd om met een ‘coronaplan’ te komen, maar dat is nog niet genoeg om te voorkomen dat dienstregelingen en OV-lijnen krimpen of zelfs verdwijnen. De LSVb, JOB MBO en het LAKS roepen staatssecretaris Vivianne Heijnen op om op Prinsjesdag met een reddingsplan voor het OV te komen.

Door: Nationale Onderwijsgids