Bestuur LAKS is nu officieel gewisseld

Op de afgelopen algemene leden vergadering van het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) is het bestuur van 2021-2022 officieel afgetreden en gewisseld met het bestuur van 2022-2023. De nieuwe LAKS-voorzitter Janouke van Meerveld: “Het oude bestuur heeft veel mooie dingen bereikt en opgebouwd en zij mogen daar meer dan trots op zijn. Het nieuwe bestuur heeft onwijs veel zin om het stokje van hun over te nemen.” Dat meldt het LAKS.

Het afgelopen bestuur heeft zeker geen makkelijk jaar gehad. Corona speelde nog een dominante rol in het onderwijs en ook de langdurige kabinetsformatie was niet altijd eenvoudig. Ondanks dat hebben ze niet stil gezeten. Zo hebben ze een pro-vmbo tour georganiseerd waarin ze vele vmbo en pro scholieren hebben gesproken en enthousiast hebben gemaakt om zich in te zetten voor het onderwijs. Daarnaast heeft het bestuur van ‘20-‘21 een onderzoek gedaan naar de vertrouwensbanden op scholen. De opbrengst was een duidelijke conclusie en goede aanbevelingen om de vertrouwensbanden te verbeteren. Het was ook een jaar waarin de LAKS monitor op ruim tachtig scholen werd afgenomen. Ook zijn de basisvaardigheden zijn op de kaart gezet door onder andere de scholierencongressen over dit thema te organiseren.

Ludieke stressballen actie 

Naast deze enkele zichtbare hoogtepunten hebben ze ook tijdens overleggen en debatten flink van zich laten horen. Het oud bestuur heeft gepleit voor een brede opvatting van het hoorrecht, voor een stelselwijziging van leerplicht naar leerrecht en heeft gestreden voor meer aandacht voor het welzijn van de scholieren, zoals voor de toetscultuur en de prestatiedruk. Dit laatste hebben ze onder andere gedaan door het organiseren van een ludieke stressballen actie.

Koers voor aankomend jaar bepalen 

Het nieuwe bestuur is sinds eind mei ingewerkt door het oude bestuur en mogen nu dan eindelijk aan de slag gaan.  Ze gaan de komende tijd eerst bezig om hun koers voor aankomend jaar te bepalen en dit op papier te zetten. Deze plannen zullen zij presenteren op de herfst-ALV in het najaar. Van Meerveld: “Wij kijken erg uit om van onze ideeën echte doelen te maken. Wij willen als nieuw bestuur met frisse energie verder gaan waar het oude bestuur gebleven is. Hierin kijken we vooruit naar de toekomst en we hopen we van het LAKS een nog betere vereniging te maken van, voor en door leerlingen. Daarnaast is het doel om de scholier een nog prominentere plek te geven het onderwijs.”

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: LAKS