Deze basisschool in Nijmegen is volledig genderneutraal, ook de toiletten

Basisschool De Verbinding uit Nijmegen is volledig genderneutraal. “Wij willen proberen te voorkomen dat het vanzelfsprekend is dat je onderscheid maakt tussen jongens en meisjes”, geeft schoolleider Manon Prévoo aan. De bedoeling van De Verbinding is dat de leerlingen later genderneutraliteit gaan verspreiden over de middelbare scholen. Dat meldt VOS/ABB.

Prévoo denkt dat de kinderen van een genderneutrale school zich op deze manier meer kunnen wapenen tegen taal die ze niet leuk vinden. Het genderneutrale karakter komt naar voren in taalgebruik. Er wordt niet meer gesproken over jongens en meisjes, maar over kinderen. Juffen en meesters zijn geen juffen en meesters meer maar mentoren. De leerlingen spreken hun mentoren aan met de voornaam, dus ‘Piet’ of ‘Marie’

Genderneutrale wc's 

Ook zijn er genderneutrale wc’s op de school. Daar zitten geen plasbakken bij. Er wordt verwacht van de leerlingen met een penis dat ze voortaan zittend plassen. De wanden van de toiletten zijn wel tot bovenaan de muur dichtgetrokken, dit in verbrand met de veiligheid van iedere leerling. Er kan dus niet meegekeken worden bij het plassen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk