Nieuw skatepark voor jongeren in Leidsche Rijn geopend

Het nieuwe skatepark in het Willem-Alexanderpark Leidsche Rijn is officieel open. Steppers, skateboarders, BMX’ers en inlineskaters kunnen gebruik maken van deze veelzijdige plek. Het skatepark is zo ontworpen dat het aantrekkelijk is voor een brede doelgroep: van beginners tot gevorderden en van jong tot oud. Samen met skaters uit Utrecht ontwierp SkateOn het skatepark. Dat meldt de gemeente Utrecht. 

Het skatepark bestaat uit verschillende zones voor de verschillende sporten en niveaus in een fijne omgeving. Het terrein ligt wat verdiept in de grond, met daaromheen binnenkort gras, bloemen, struiken én bomen. Een deel van de prairiebeplanting die al op deze plek stond wordt terug geplant.

Unieke elementen 

Ontwerper en skater Damiaan Winkelman van SkateOn: “We hebben alle wensen organisch weten te verwerken in het geheel, waardoor een landschap is ontstaan met veel unieke elementen. Een skatepark dat zich onderscheidt van alle andere skateparken!”

Wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn): “Dit veelzijdige skatepark ligt straks in een mooie groene omgeving. De baan is niet alleen een mooie aanvulling voor de wijk Leidsche Rijn maar ook voor het skate-aanbod in héél Utrecht. Ik hoop dat skaters uit onze stad de weg naar Leidsche Rijn goed weten te vinden.”

Samenwerking met skaters 

Piet Oostveen, van aannemer Jos Scholman: “Wij zijn trots dat we aan deze nieuwe skateplek hebben mogen werken. Het is mooi dat vanaf de ontwerpfase tot en met de realisatie van het skatepark is samengewerkt met skaters, en ideeën uit de buurt zijn meegenomen.”

Skatepark 

Het skatepark ligt in de noordpunt van het langgerekte Willem-Alexanderpark, dat boven op de tunnel van de A2 ligt. Naast het skatepark is een afgesloten hondenspeelweide aangelegd en een zitplek voor jongeren. Vorig jaar zijn in het zuidelijke deel van het park, bij de sportvelden, op verzoek van omwonenden ook basketbalpalen en doeltjes voor voetbal en hockey geplaatst.

Teen Spot 

De tijdelijke jongerenplek Teen Spot aan het Berlijnplein gaat weg vanwege de bouw van woningen en kantoren. Sinds 2019 is Teen Spot een tijdelijke invulling voor de kavel totdat er gebouwd gaat worden. De skatebaan is sindsdien veel gebruikt. Daarom is er vlak bij deze tijdelijke plek een nieuwe, vaste skateplek gemaakt.

Het aantal jongeren van 12 tot 18 jaar in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern is groot en groeit nog steeds. Bijna 40 procent van de jongeren uit Utrecht woont in deze wijken. Er zijn nu niet voldoende plekken voor hen om buiten samen te komen. Daarom maakt de gemeente de aankomende jaren meerdere plekken waar ze terecht kunnen, zoals dit skatepark.

Door: Nationale Onderwijsgids