Op het Groninger Museum zijn 's avonds gedichten van jongeren te lezen

Van 7 december 2021 tot 6 januari 2022 verlichten gedichten van jongeren markante gebouwen en locaties in de gemeente Groningen. Dan vindt Poetry by Night plaats, het poëzieproject waarbij gedichten in het donker worden geprojecteerd op onder meer het Groninger Museum. Ook zijn ze te lezen op lichtkubussen en posters in de wijken en dorpen. De gedichten zijn geschreven door jongeren van 10 tot 18 jaar. Dit meldt de gemeente Groningen. 

De officiële start van Poetry by Night was dinsdagavond 7 december buiten bij het Groninger Museum. Met een druk op de knop projecteerden kinderburgemeester Samuel en burgemeester Koen Schuiling het eerste gedicht op het museum. Het gaat om het gedicht van Esmee Slobben (13) van het Montessori Lyceum. Stadsdichter Myron Hamming was gastheer.

Stimuleren om met taal bezig te zijn

De gedichtenprojectie vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar plaats, onder de nieuwe naam Poetry by Night. Doel is het tegengaan van ontlezing en het stimuleren van jongeren om met tekst en taal bezig te zijn. Het thema is dit jaar ‘dromen’. Oud-stadsdichter Renée Luth en dichter Tjitse Hofman gaven workshops op het Leon van Gelder, het Parcival College, het Montessori Lyceum Groningen en het CSG Augustinus.

Geprojecteerd op gebouwen

Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie. Ze worden in het donker geprojecteerd op het Groninger Museum en drie andere gebouwen in het centrum Groningen, Haren en Ten Boer. Ook zijn dichtregels te lezen op de lichtkrant in het Groninger Forum, op posters in etalages en in bussen. Alle gedichten zijn van de hand van jongeren, op één na: het gedicht dat Myron Hamming schreef voor Lutje Lokaal.

Jaarlijks 

Poetry by Night is een samenwerking van het Poëziepaleis, Marketing Groningen en de gemeente Groningen, met een bijdrage van het programma Gastvrij Groningen. De gedichten zijn tot 6 januari 2022 te zien. Het is de bedoeling dat Poetry by Night jaarlijks terugkeert.

Door: Nationale Onderwijsgids