Scholieren beginnen vandaag aan de eindexamens

Bijna 200.000 middelbare scholieren in het hele land beginnen maandag aan hun eindexamens. Vmbo'ers doen dan eindexamen Duits en Nederlands, havisten doen examen in het vak bedrijfseconomie en op het vwo beginnen de leerlingen met wiskunde A, B en C. Dit melden ANP en het College voor Toetsen en Examens.

Maandag 17 mei brengt voorzitter Pieter Hendrikse van het College voor Toetsen en Examens een bezoek aan het Sint-Joriscollege in Eindhoven om de start van de centraal schriftelijke examens daar te markeren. Deze school is onderdeel van de scholengroep Parmant Scholen. Hij zal dan alle bijna 200.000 eindexamenleerlingen in het algemeen en de leerlingen van deze school in het bijzonder veel succes wensen met het maken van hun examens in deze bijzondere coronatijd.
 
De voorbereidingen voor de examens zijn overschaduwd door het coronavirus. Toen de middelbare scholen in december werden gesloten, maakte het kabinet een uitzondering voor eindexamenkandidaten. Zij konden nog wel fysiek les krijgen. 
 

Schema en regels aangepast

Om de eindexamenkandidaten tegemoet te komen, zijn het schema en de regels iets aangepast. Zo kunnen leerlingen hun vakken spreiden. Ze mogen een eindexamen tussen 17 mei en 1 juni doen, of tussen 14 en 25 juni. Dat geeft leerlingen meer voorbereidingstijd. Het kan ook helpen als een leerling juist tijdens de eindexamens in quarantaine moet. Kandidaten krijgen ook de mogelijkheid om een extra vak te herkansen. Bovendien mogen ze de uitslag van één vak laten wegstrepen, als dat het verschil maakt tussen zakken of slagen. Het cijfer staat wel op de cijferlijst en de mogelijkheid geldt niet voor een kernvak als Nederlands.
 
Vorig jaar gingen de eindexamens niet door vanwege de coronabeperkingen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids