Voorbereiding op examens in coronatijd volgens ouders voldoende

Aanstaande maandag 17 mei begint het centraal eindexamen. Ondanks de coronamaatregelen vindt een grote meerderheid van ouders dat de voorbereiding op het examen voldoende was. Dit blijkt uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder het Landelijk Ouderpanel. Dit meldt Ouders en Onderwijs.

Vorig jaar werd besloten om het centraal eindexamen niet door te laten gaan. Dit jaar gaan de examens wel door, zij het met aangepaste regels. Volgens 59 procent van de ouders verliep de voorbereiding op het examen goed. Eindexamenleerlingen mochten tijdens de laatste schoolsluiting wél naar school. Maar door de heropening op 1 maart van het voortgezet onderwijs aan alle klassen, kregen veel examenleerlingen minder fysiek les. Dit bevestigt 44 procent van de ouders.

Ouders blij met doorgaan examens

Ruim twee derde van de ouders is blij dat dit jaar het centraal examen in aangepaste vorm doorgaat. Zo mogen de leerlingen de examens verdelen over het eerste en tweede tijdvak, is het tweede tijdvak langer en krijgen de kandidaten een extra herkansing. Bovendien mogen ze één vak (een niet-kernvak) niet mee laten tellen voor de einduitslag. 54 procent van de ouders maakt zich door corona wel extra zorgen over het eindexamen.

Examen verdelen over tijdvakken

Zoals gezegd is een van de aangepaste regels dat het centraal eindexamen dit jaar over meerdere tijdvakken mag worden verdeeld: 63 procent van de ouders geeft aan dat zij samen met de leerling mochten meebeslissen over deze spreiding van examens.

De vragen over het eindexamen maken deel uit van een groter onderzoek over de impact van corona op het onderwijs. Aan dit onderzoek werkten in totaal 1437 ouders mee van het Landelijk Ouderpanel, 97 ouders vulden de vragen over het eindexamen in. De resultaten in dit bericht zijn daarom indicatief. 

Door: Nationale Onderwijsgids