Veel scholen hebben ventilatie nog niet op orde door gebrekkige regeling overheid

Hoewel het ministerie van Onderwijs 360 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het verbeteren van de ventilatie in klaslokalen, is het doorvoeren van deze verbeteringen voor veel scholen nog altijd niet te betalen. Schoolbesturen geven nu aan dat de subsidieregeling van de overheid simpelweg niet genoeg is. Dit meldt de NOS.

De subsidieregeling werkt als volgt: schoolbesturen en gemeenten nemen samen 70 procent van de kosten voor hun rekening en het ministerie van Onderwijs legt de overige 30 procent bij. Het probleem is echter dat zowel de scholen als de gemeenten hier veelal niet genoeg geld voor hebben.

Niet te betalen

“Ik heb voor acht van onze scholen een aanvraag gedaan, maar ik vrees dat we de ventilatie maar in één school echt op orde krijgen”, vertelt Annemarie Trouw van schoolbestuur Atlant Basisonderwijs in de gemeente Velsen aan de NOS. “Voor onze acht scholen bij elkaar gaat het om een aanvraag van zo'n 2,4 miljoen euro. Dat betekent dat ruim 1,6 miljoen van ons of de gemeente Velsen moet komen.” Dit is echt niet haalbaar, zo laat ook de wethouder van Onderwijs in Velsen, Marianna Steijn weten: “Het water staat ons niet áán de lippen, maar bóven de lippen. Dat gemeenten er ook geen geld voor hebben, is duidelijk.” De situatie die zich dreigt te ontwikkelen is volgens haar onaanvaardbaar: “Je kan niet maken dat het ene kind op een gezonde school zit en het andere niet, omdat de school het niet kan betalen.”

Voor de bühne

Trouw is niet te spreken over de manier waarop de subsidieregeling is ingericht. “Bij het bedenken van de regeling moet bekend zijn geweest dat schoolbesturen en gemeenten hier geen geld voor hebben”, zegt ze. “Daarmee voelt het een beetje voor de bühne.” Steijn is het eens met deze uitspraak: “Ze hadden op het ministerie ook wel kunnen bedenken dat dit een druppel op een gloeiende plaat is.”

Door: Nationale Onderwijsgids