Loting middelbare scholen in Utrecht afgerond: 177 leerlingen uitgeloot

Het was gisteren een spannende dag voor groep 8-leerlingen in Utrecht, want het loten voor de middelbare school stond op de planning. De loting is nodig omdat veel Utrechtse middelbare scholen erg gewild zijn. Dat betekent dat 177 van de 886 leerlingen is uitgeloot. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De loting gebeurt normaal gesproken openbaar, maar door de coronacrisis was het dit jaar via Twitter te volgen. De lootjes werden zoals altijd ‘ouderwets’ uit een koektrommel getrokken. Er werd onder andere geloot voor het Utrechts Stedelijk Gymnasium, waar zestien leerlingen buiten de boot vielen. Op het St-Gregorius College waren 28 plaatsen te vergeven terwijl 38 leerlingen zich hadden aangemeld. De leerlingen werden in de loop van de dag geïnformeerd over de uitslag van hun loting.

Drie keer uitgeloot

Voor de elfjarige Sem uit Vleuten was het een behoorlijk pechdag. Hij werd uitgeloot bij alle drie zijn favoriete scholen: het Niftarlake College in Maarssen en het Amadeus en het Leidsche Rijn College in Utrecht. Zijn ouders zijn verdrietig, teleurgesteld en boos dat Sem nu vijf jaar naar een school moet waar hij niet voor heeft gekozen. “Ik woon pas net in deze regio en ken de verhalen dat dit speelt, maar hoe kan dit toch?”, vraagt de stiefvader van Sem zich af. “Er zou vanuit de politiek meer aan deze issue gedaan moeten worden, want dit wordt alleen maar erger. Mijn voorstel is om kinderen die uitgeloot worden, voorrang te laten krijgen bij hun tweede of derde keus.”

Door: Nationale Onderwijsgids