Franse investeringsmaatschappij neemt jeugd-ggz Mentaal Beter over

De hulp aan tieners en jongeren met lichte psychische problemen, blijkt interessant te zijn voor investeerders. Daarom heeft ook de Franse investeringsmaatschappij Apax Partners onlangs jeugd-ggz Mentaal Beter gezocht. Deze Nederlandse instelling koppelt professionals aan mensen met psychische problemen. De zorg voor tieners wordt vergoed door gemeenten en zorgverzekeraars vergoeden deze zorg voor mensen van 18 jaar en ouder. Dit meldt NRC. 

Mentaal Beter heeft 120 vestigingen en behandelt er mensen met lichte depressieklachten en klachten rondom angst, trauma, adhd en persoonlijkheidsstoornissen. Investeringsmaatschappij NPM Capital is sinds 2013 eigenaar en haalt 30 miljoen euro per jaar omzet uit zorg in de Jeugdwet. Nu neemt een Frans bedrijf de ggz-instelling in handen. Volgens de Algemene Rekenkamer is het logisch dat laagdrempelige jeugd-ggz in trek is bij investeerders: er is namelijk winst te behalen.

Waarom is daar winst te behalen? Ggz-instellingen maken afspraken met zorgverzekeraars en gemeenten over een gemiddeld prijs per behandeling en de ggz-budgetten zijn niet uitgebreid. “Die vergoeding is ruim voldoende voor hulp aan patiënten met een lichte zorgvraag, maar te laag om de kosten van intensievere behandeling te bekostigen. Dit zet zorgaanbieders ertoe aan ‘de krenten uit de pap’ te halen”, aldus de Rekenkamer.

Door: Nationale Onderwijsgids