Ploumen tegen Segers: ik begrijp niet waarom u mensen uitsluit

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen heeft gisteren tijdens het laatste lijsttrekkersdebat te weten gegeven dat ze niet begrijpt dat de ChristenUnie op grond van religieuze overtuigingen mensen uitsluit. Ze sprak hierbij specifiek over middelbare scholen die homoseksuele jongeren niet toelaten. Dit meldt de NOS.

Tijdens het debat gingen Ploumen en ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers met elkaar in gesprek over de stelling dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in Nederland. “Ik begrijp werkelijk niet waarom u op grond van religieuze overtuigingen mensen uitsluit, mensen pijn doet”, zei Ploumen tegen Segers: “Ik vind ook, uiteraard, dat iedereen religie vrij mag beleven. Maar als die religie betekent dat je mensen in het diepst van hun wezen treft, door hen keihard af te wijzen, door te zeggen ‘jij mag hier niet op deze school zijn’, dan is dat echt niet mijn opvatting van tolerantie.”

Segers reageerde hierop door te zeggen dat dat ook niet zijn opvatting van tolerantie is. “Ik weet dat heel veel jonge homo’s veel vaker suïcidale gedachten hebben dan andere jongeren”, antwoordde hij. “En dan weet ik, dan moet ik voor hen opkomen. Dan weet ik dat ook hun vrijheid en veiligheid op het spel staan. Zij moeten kunnen zijn wie zij zijn.” Volgens Segers heeft juist dat, het gelijk behandelen van iedereen, ook met zijn geloof te maken. “Maar u refereert nu aan Arie Slob”, ging Segers verder. “U framet hem op een manier die me echt raakt, want dat is Arie Slob niet. Dat heeft hij niet gezegd.”

Met deze uitspraak doelt Segers op de ophef die in november 2020 ontstond over reformatorische scholen die leerlingen op grond van hun homoseksualiteit afwijzen en de uitspraken die onderwijsminister Arie Slob hierover deed. Lees daar hier meer over.

Door: Nationale Onderwijsgids