GroenLinks wil onderwijstijd middelbare scholieren met 15 procent verminderen

GroenLinks wil de onderwijstijd van scholieren in het voortgezet onderwijs geleidelijk met 15 procent terugschroeven, van 938 naar 800 per jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat dit een structurele besparing van 1 miljard euro op zou leveren. Tot nu toe is dit plan onopgemerkt gebleven, aangezien het niet opgenomen is in het verkiezingsprogramma van de partij. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Voor GroenLinks is de flinke besparing niet de voornaamste reden om de onderwijstijd te willen terugschroeven. Het doel van de maatregel is om de werkdruk voor leraren te verlagen, zo laat een woordvoerder weten aan de AOb: “Leraren hebben zo meer tijd voor voorbereidend werk en persoonlijke aandacht voor het kind.” De partij wil dat het verminderen van de onderwijstijd geleidelijk gebeurt en dat dit proces over zes jaar klaar is.

De huidige 938 uur aan onderwijstijd per jaar die GroenLinks hanteert in dit plan is een gemiddelde van de gemiddelde urennorm voor elk niveau in het voortgezet onderwijs. Volgens GroenLinks hanteert Nederland in internationaal perspectief een hoog aantal verplichte lesuren, terwijl de resultaten in andere landen, waar leerlingen minder les krijgen, vergelijkbaar zijn. Daarom denkt de partij dat de onderwijstijd verminderd kan worden zonder in te hoeven leveren op kwaliteit. Een vermindering van 15 procent betekent echter wel dat het onderwijsprogramma ook aangepast zou moeten worden. Hier heeft de partij wel rekening mee gehouden, blijkt uit navraag door de AOb: “Daar hoort inderdaad mogelijk ook aanpassing van de leerdoelen bij, vandaar dat we daar de tijd voor nemen.”

Door: Nationale Onderwijsgids