40 procent van de leerlingen dreigt te zakken voor het eindexamen

De coronacrisis en lockdowns zorgen voor grote leerachterstanden bij scholieren van alle leeftijden. Zo ook bij de eindexamenleerlingen en dat lijkt grote gevolgen te gaan hebben. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) dreigt 30 tot 40 procent van hen te zakken voor hun eindexamen. Dit meldt Nu.nl.

Hoewel eindexamenleerlingen tijdens de huidige lockdown wel gewoon naar school kunnen hebben ze door de gevolgen van de coronacrisis toch minder onderwijs gekregen. Zo moesten sommige scholen dicht wegens coronabesmettingen of omdat ze in slecht geventileerde gebouwen gevestigd waren. Het onderwijs is daardoor amper te vergelijken met normale jaren, zo vinden ook veel leerlingen.

Dit gaat gevolgen hebben voor de slagingspercentages van het eindexamen. In 2019 zakte 8 procent van de leerlingen voor hun eindexamen, maar in 2021 lijkt dit percentage tussen de 30 en 40 procent te gaan eindigen. Sommige scholen houden er zelfs rekening mee dat bijna de helft van de leerlingen zal zakken.

Of de eindexamens dit jaar überhaupt doorgaan is nog niet duidelijk. Minister Slob (Onderwijs) neemt hier op 15 februari een besluit over.

Door: Nationale Onderwijsgids