AOb wil af van verplichte fysieke lessen aan examenleerlingen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt zich grote zorgen over de verplichting dat examenleerlingen en kwetsbare leerlingen fysiek les blijven krijgen. De bond vindt dat deze verplichting tot onwerkbare situaties in de klas leidt en daarom geschrapt moet worden. Dit meldt de AOb.

Door deze verplichting zitten alsnog dertig leerlingen dicht bij elkaar in een vaak slecht geventileerd lokaal. Dat voelt niet voor elke docent veilig, signaleert de AOb. Daarnaast zijn er zorgen over de nieuwe Britse coronavariant die een stukje besmettelijker lijkt te zijn.
 
Het voorstel van de VO-raad om de klassen op te splitsen, vindt de AOb ook niet werkbaar. Het aantal leerlingen op school blijft dan gelijk, en bovendien zijn er twee keer zo veel toezichthouders nodig.
 
De AOb pleit daarom voor maatwerk. Docenten zouden zelf moeten kunnen beslissen hoe zij les geven: op school, online of een combinatie daarvan. “Dat geeft rust. En dat geeft docenten die zich in volle klassen onveilig voelen de ruimte.” De bond roept het kabinet daarom op om de verplichting tot fysiek les te schrappen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids