Coronabesmettingen op een derde van Amsterdamse middelbare scholen

Het coronavirus waart rond op een derde van de Amsterdamse middelbare scholen. Volgens hoofd infectieziekten van de GGD Yvonne van Duijnhoven komen leraren en leerlingen naar school met griepachtige klachten. En daar moeten ze elkaar op aan spreken, vindt de GGD. Dit meldt AT5.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat op Amsterdamse middelbare scholen veel besmettingen niet aan elkaar te koppelen zijn. Wanneer dit wel gebeurt, is het vooral zo dat leerlingen elkaar besmetten, en docenten onderling ook. “Maar we zien geen verspreiding van leerkracht naar leerling of andersom.”
 
Hoewel de coronamaatregelen over het algemeen in acht worden genomen, ziet de GGD wel dat het in groepjes onderling niet altijd goed gaat. Bovendien komt een deel van zowel leerlingen als docenten toch naar school terwijl ze griepachtige klachten hebben. Mogelijk omdat er “druk op zit om naar school te gaan. Dat ze graag naar school willen en niks willen missen”, zegt Van Duijnhoven tegen AT5. Ze pleit daarom voor goed online onderwijs, waarin leraren moeten worden gefaciliteerd. Daarnaast moeten zowel leerlinge als docenten elkaar aanspreken op gesnotter.
 
Op de basisscholen in Amsterdam valt het aantal coronabesmettingen mee, volgens Van Duijnhoven. Op zo’n 10 scholen zijn meerdere besmettingen vastgesteld. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids