Normal_kerst__kerstvakantie__skien__verzuim__luxeverzuim

Na het uitzwaaien van sinterklaas begint ‘de allermooiste tijd van het jaar’: kerst. Zeg je kerst, dan zeg je sneeuw. Omdat in Nederland de voorspellingen nog niet bepaald winters te noemen zijn, kun je in de kerstvakantie als wintersportliefhebber met het hele gezin beter naar wittere oorden vertrekken. Het liefst natuurlijk met een paar dagen extra eraan vastgeplakt. Maar is dit luxeverzuim verstandig? 

Dat is een afweging die je voor jezelf moet maken. Als je leerplichtige kind niet op school is zonder geldige reden, dan is hij of zij ongeoorloofd afwezig en dat is strafbaar. Een verlengde wintersportvakantie valt helaas niet onder een geldige reden. 
 

Mijn kind is ziek?

Een optie kan zijn om je kind ziek te melden op school. Maar als een ziekmelding net voor of net na de kerstvakantie wordt gedaan, zal er waarschijnlijk bij de school een belletje gaan rinkelen. 
 

Leerplichtambtenaar

Wanneer de school vermoedt dat er sprake is van luxeverzuim, dan wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar. Als deze na onderzoek vaststelt dat er sprake is van ongeoorloofd luxeverzuim, maakt hij een proces verbaal op. En dat betekent in veel gevallen een boete.
 

Boete

Elke dag dat je je kind weghoudt van school kost je dat 100 euro. Heb je 8 kinderen, dan ben je niet 800 euro per dag kwijt. Er is namelijk een limiet vastgesteld van maximaal 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. 
 

Gevangenis

Ben je geneigd de boetes voor lief te nemen en uitgebreid vakantie te gaan vieren? Neem dit dan nog even in overweging: bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer duurt dan twee weken moet je je verantwoorden voor een rechter. Je kan dan zelfs in hechtenis worden genomen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Rijksoverheid