Normal_politie__rug_agent_1556940a
Op het Maaslandcollege in Oss is afgelopen donderdag de politie ingeschakeld omdat een jongen van 14 jaar oud 900 euro bij zich had en niet kon uitleggen waar dat geld vandaan kwam. Ook had de jongen dure spullen bij zich, waaronder de nieuwste iPhone en een Apple Watch. Ivo Vis, de rector van de school, vindt de situatie ‘gewoon niet normaal’. Dit meldt het AD.

Geen verklaring

Omdat de school geen verklaring van de spullen en het geld kon uitlokken bij de jongen, werd de politie ingeschakeld. Deze nam de jongen donderdagmiddag mee naar het bureau op verdenking van witwassen, het uitvoeren van transacties om de illegale herkomst van het geld te verhullen. De jongen is inmiddels weer vrijgelaten, maar het onderzoek naar het geld en de spullen gaat verder.
 

Kritiek

Er zijn, met name op sociale media, veel reacties op het besluit om de politie erbij te betrekken. Naast steun wordt er ook veel kritiek geuit. Volgens Stan Termeer, woordvoerder van de VO-raad, is het echter niet raar dat een school de politie benadert in dergelijke gevallen. “Een school mag dat doen als er een redelijke verdenking is van een overtreding of misdrijf.”
 

Samenwerking politie en scholen 

CDA-Kamerlid Rende Peters, voormalig schoolbestuurder en oud-wethouder in Oss, moedigt goede samenwerking tussen politie en scholen aan: “Dan kun je wellicht nog heel wat criminele carrières in de knop breken.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids