Normal_campagnebeeld_url_logo-1-

Stereotiepe normen dragen nog te vaak bij aan fysiek, seksueel en online geweld. Daarom lanceren Rutgers en Atria de nieuwe driejarige publiekscampagne ‘Generatie Ja.. en?’. In de campagne rekenen jongeren tussen de 17 en 23 jaar af met stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit én met grensoverschrijdend gedrag. Dit melden Rutgers en Atria.

De campagne ‘Generatie Ja… en?’ benadrukt dat de meerderheid van de jongeren al wel oog heeft voor gelijkheid en diversiteit, en geweld afwijst. Alleen denken jongeren vaak dat hun leeftijdsgenoten minder ruimdenkend zijn dan zijzelf. Die foute perceptie kan mede leiden tot grensoverschrijdend gedrag. 
 

Ja… en?

De campagne maakt van een topic een non-topic door in te spelen op de typische ‘boeie!’-houding van jongeren. Dat haalt de lading van het onderwerp en maakt het verruimen van normen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit toegankelijker. Zo benadrukt de campagne dat het normaal is dat je voor het betalen van drankjes geen seks hoeft te verwachten, dat twee mannen gewoon met elkaar kunnen zoenen en dat je een meisje met een kort rokje niet lastigvalt. 
 

Lesmateriaal

Op www.GeneratieJaEn.nl presenteert de nieuwe generatie zichzelf met een speciale manifestvideo en kunnen jongeren ontdekken of zij al bij deze nieuwe generatie horen. Ook zien jongeren via social media video’s die de sociale norm actief uitdragen met de boodschap:  ‘Ja… en?’. Verder is er lesmateriaal ontwikkeld waarmee jongeren met elkaar in gesprek gaan over hun normen. De campagne heeft een looptijd van drie jaar en is samen met jongeren ontwikkeld. 
 

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere project Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer staat op www.act4respect.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Rutgers/Atria