Normal_award__prijs

De Nationale Mediatheek Trofee 2019 is gewonnen door het Markland College uit Oudenbosch. De jury roemt de sfeervolle mediatheek om de actieve blik naar buiten, het inspelen op de behoeftes van de leerlingen en de goede leescultuur. De prijs werd op 2 oktober uitgereikt door auteur Margje Woodrow tijdens de Internationale Dag van de Schoolbibliotheek. Dit meldt Stichting Lezen.

Om meer jongeren aan het lezen te krijgen zijn boeken en een aantrekkelijke leesomgeving onmisbaar. De Nationale Mediatheek Trofee sluit aan op het gedachtegoed van jeugdboekenauteur Aiden Chambers en is in het leven geroepen om het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht te brengen bij mediathecarissen, docenten en leerlingen.
 

Eerste prijs

De eerste prijs is gewonnen door het Markland College uit Oudenbosch. De mediatheek is sfeervol met een klassieke inrichting en is gevuld met door leerlingen vervaardigde kunstwerken. Ook was de jury onder de indruk van de ruime collectie boeken en de speciale selectie voor leerlingen met dyslexie. De eerste prijs bestaat uit een boekenpakket ter waarde van 1000 euro dat wordt aangeboden door Blz. Boekhandels. Dit pakket omvat naast een vrije keuze van titels de elf Leestips van de Jonge Jury 2020, de tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren en de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2020.
 

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar het Alfa College uit Groningen en bestaat uit een bedrag van 750 euro  dat ingezet wordt ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs (BMO). De jury vindt dat de mediatheek goed rekening houdt met de behoeftes van de leerlingen en ziet dat er grote ambitie aanwezig is om de leesomgeving nog beter te maken.
 
Het Johannes Fontanus College uit Barneveld wint de derde prijs, die bestaat uit een interieuradvies van InVorm Architecten ter waarde van 500 euro. Deze mediatheek werkt nauw samen met de secties, stimuleert het leengedrag van de leerlingen en is stevig verankerd in de school.

 

Mediathecaris van het Jaar

Om de aandacht te richten op het belangrijke werk van de mediathecaris, wordt er met de verkiezing van de Mediathecaris van het Jaar erkenning gegeven aan de drijvende kracht achter de mediatheek. Mediathecaris Henk Pater van het Van Lodenstein College uit Amersfoort ontving de meeste stemmen en wint een literair uitje naar keuze.
 

Door: Nationale Onderwijsgids