Normal_istanbul-1641539__340

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws geweest. De school op islamitische grondslag zou volgens de Onderwijsinspectie geen afstand nemen van personen met een omstreden reputatie en een financieel wanbeheer voeren. Ook is het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Maar niet alleen bij de school zelf worden vraagtekens gezet, ook de naam van het lyceum roept vragen op. Wie was Cornelius Haga eigenlijk?

Een blik op Wikipedia leert ons het volgende: Corneli(u)s Haga werd op 28 januari 1578 geboren in Schiedam. Na zijn rechtenstudie in Leiden werd hij in 1609 als gezant naar Stockholm gestuurd om twee gekaapte schepen terug te halen. Vanwege zijn talent voor diplomatie werd hij daarna gevraagd om als allereerste Nederlandse ambassadeur naar Constantinopel ofwel Istanbul te gaan, de hoofdstad van wat toen het Ottomaanse Rijk werd genoemd. Hij geldt daarmee als een van de grondleggers van de Turks-Nederlandse betrekkingen, aldus Historiek.net.
 

Nederlandse voorrechten

Haga kreeg het in 1612 voor elkaar dat Nederlanders onder eigen jurisdictie handel mochten drijven in het Ottomaanse Rijk. Ook andere voorrechten, zoals vrijstelling van bepaalde belastingen en beperkt zelfbestuur, werden toegewezen.
 
Tussen 1612 en 1639 startte Haga verschillende consulaire posten in de belangrijkste havens en handelscentra binnen het Ottomaanse Rijk, waaronder Athene, Aleppo en Cairo. Ook richtte hij de Directie van de Levantse handel en de Navigatie op de Middellandse Zee op, die regels opstelde voor de Nederlandse handel in de Middellandse Zee en daarop ook toezicht hield.
 

Gedenkplaat

In 1639 ging Haga weer naar Nederland terug. Daar werd hij in 1645 president van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Haga overleed in 1654 en werd samen met zijn vrouw Alithea Brasser begraven in de Grote Kerk van Schiedam. Hij heeft een gedenkplaat gekregen voor zijn inspanningen in binnen- en buitenland.
 

Achtergrond

Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk was een islamitisch wereldrijk dat bestond van 1299 tot 1922. Het was gesticht door de Oguz Turken onder Osman I, de stamvader van de Ottomaanse dynastie en naamgever van dit rijk. Bij de grootste uitbreiding besloeg het Ottomaanse rijk een enorm gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: Wikipedia, Historiek.net