Normal_verkiezingen_stemmen

Op woensdag 22 mei maakt ProDemos de uitslag van de landelijke Scholierenverkiezingen bekend. Duizenden middelbare scholieren en mbo-studenten brengen in aanloop naar de verkiezingen hun stem uit tijdens deze speciale schaduwverkiezingen. Hoe ziet het Europees Parlement eruit als de jongeren van Nederland het voor het zeggen zouden hebben? Dit meldt ProDemos.

De perspresentatie vindt plaats van 16.15 tot 17.30 uur in het Huis van Europa in Den Haag. De presentatie is in handen van Pepijn Gunneweg, acteur en presentator van o.a. de BZTshow op NPO3 en Foute Vrienden op RTL5. Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, maakt de uitslag van de Scholierenverkiezingen om 17:00 uur bekend. Voorafgaand aan de bekendmaking gaan scholieren van het Grotius College uit Delft in gesprek met kandidaat-europarlementariërs tijdens een interactieve talkshow. 
 
Tijdens de talkshow worden aanwezige kandidaat-europarlementariërs gevraagd naar hun mening over de stellingen uit Young Voice, de jongerenstemhulp van ProDemos. Te gast zijn onder andere lijsttrekkers Paul Berendsen (de Groenen) en Reinier van Lanschot (Volt) en kandidaat-europarlementariërs Catharine Rintzema (VVD), Chantal Hakbijl (CDA), Felix Klos (D66) en Frank Wassenberg (PvdD). De aanwezige leerlingen laten ook van zich horen en mogen vragen stellen aan de kandidaten voor het Europees Parlement.
 
Na de talkshow maakt Eddy Habben Jansen om 17.00 uur de uitslag van de Scholierenverkiezingen bekend.  
 

Scholierenverkiezingen 

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. De leerlingen stemmen op hun school tussen donderdag 16 mei en woensdag 22 mei. De Scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later.
 
Door: Nationale Onderwijsgids