Normal_dodenherdenking__4_mei__oorlog__vlag

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, leggen op zaterdag 4 mei 2019 om 11.00 uur namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’, in de hal van Binnenhof 1a, onderdeel van het Tweede Kamergebouw. De herdenking begint met het voordragen van gedichten door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag, gevolgd door een toespraak van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit meldt de Tweede Kamer.

In haar toespraak gaat Arib in op het Jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘In vrijheid kiezen’. Het thema sluit aan bij de viering van honderd jaar algemeen kiesrecht. Eerder dit jaar schreef zij ook de jaarthema-tekst, die is gepubliceerd op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
 
Na de kranslegging door beide Kamervoorzitters leggen minister-president Mark Rutte en de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, een krans namens de Raad van Ministers. Om 11.30 uur volgt de herdenking in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging door vertegenwoordigers van de pers, bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.
 
Door: Nationale Onderwijsgids