Normal_besparen

In het onderwijs wordt met grote regelmaat gevochten met de (veelal erg beperkte) budgetten. Deze beperkte budgetten dwingen de ondernemers in een hoekje van waaruit niet naar alle vrijheid gewerkt, gepland en geleefd kan worden. En toch krijgen ze het ieder jaar weer voor elkaar om alles uit de budgetten te halen wat mogelijk is. Maar hoe zorg je nu voor een beetje rek in dat krappe budget? Met deze eenvoudige tips kun je langzaam maar gestaag kosten besparen in het onderwijs.

1. Besparen op printkosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen, om te beginnen met de printer. Pas ten eerste de standaardinstellingen aan naar ‘zwart grijs’ print en ‘dubbelzijdig’ printen. Zo besteed je niet onnodig veel geld aan papier en kleurencartridges. Maar er zijn nog meer manieren om op de printer inkt te besparen. Met HP Instant ink kun je bijvoorbeeld een print abonnement afsluiten waarbij de cartridges je automatisch toegestuurd worden. De slimme printer geeft direct een signaaltje naar HP wanneer de cartridges leeg lijken te raken, waarop HP je direct nieuwe cartridges toestuurt én een retour doosje voor de oude cartridges. De maandelijkse kosten van dit print abonnement zijn een stuk lager dan de losse aanschaf van cartridges.

2. Het inkoopcollectief

Een inkoopcollectief is een groep gelijkgestemden die zich samen op de markt begeeft om gunstige inkoopcondities te verkrijgen. Dit gaat vooral om homogene producten zoals bijvoorbeeld de energie. Er zijn natuurlijk meerdere scholen locaties die voorzien moeten worden van gas en elektriciteit, en dit maakt collectieve inkoop een stuk voordeliger. Is jouw school nog geen lid van een inkoopcollectief? Geef dit dan door aan het bestuur.

3. LED verlichting

Een andere makkelijk te nemen stap is het overstappen naar LED verlichting. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame én voordelige vorm van verlichting op de markt. De LED lamp verbruikt vijftig tot wel zeventig procent minder energie, en gaat wel 30 jaar mee. De eenmalige aanschaf van de lamp is wellicht wat hoger, maar je kan er vervolgens jaren mee vooruit en tientallen euro’s op de energierekening besparen.

4. Schoonmaakploeg

Gebruikt jouw school de diensten van een schoonmaakploeg? Laat deze dan zoveel mogelijk overdag komen, en mijd de avond en nachturen. Overdag kan (vooral in pauzes) net zoveel werk verzet worden, en de kosten zijn simpelweg een stuk lager.

5. Automatiseer ICT

Het automatiseren van onhandige ICT systemen is een eenmalige investering, die zich in de komende jaren af zal betalen. Hoe meer systemen er geautomatiseerd worden, hoe minder werk hieraan verbonden zit: deze werkuren kunnen vervolgens weer nuttiger besteed worden. 

(Dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met BCC)