Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is vanaf maandag 15 januari te volgen. Dit meldt UMCG.

Psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornis, of ADHD ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt hiermee te maken. Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen? Hoe ontstaan ze? Wat kun je doen om te voorkomen dat je ze krijgt en wat kun je doen als je er eenmaal last van hebt? Deze en andere vragen worden beantwoord in de cursus.

De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Er komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, waaronder eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving.  Het lesmateriaal bestaat  uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews.

Maaike Meurs, projectleider van de MOOC en werkzaam in het UMCG: “We hebben deze cursus ontwikkeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten. Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.”

De cursus is ontwikkeld samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en is vanaf 15 januari 2018 gratis te volgen op het online platform FutureLearn. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.moocpsy.umcg.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids