Normal_smartphone__student__telefoon__mobiel

De Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) helpt studenten om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. Veel studenten ondervinden te veel afleiding van hun smartphone. Het project Studyshare is erop gericht om studenten gezamenlijk te laten studeren zonder enige vorm van afleiding en communicatiemiddelen. Dat meldt Het Parool. 

Op een van de etages van de Centrale OBA is een speciale ruimte ingericht voor Studyshare. Een surveillant houdt toezicht op de studenten. Per dag zijn er twee sessies om te studeren: drie uur ‘s ochtends en drie uur in de middag. Na elke 45 minuten moeten de studenten verplicht een kwartier pauze houden. Doordat de regels streng zijn is er sprake van een goede en serieuze werksfeer.

Bibliothecaris Frank Verbeek kwam met het idee. Hij zag studenten regelmatig worstelen met hun concentratie, zelfs wanneer ze op een van de studieplekken in de bibliotheek komen studeren. Toen kwam hij op het idee om alle afleiding bij de studenten weg te halen. Om zijn idee ook daadwerkelijk vorm te geven, maakte Verbeek gebruik van wetenschappelijke onderbouwingen afkomstig uit het boek Discipline. Overleven in overvloed, geschreven door Marli Huijer.

Inmiddels weten honderden studenten en scholieren wat Studyshare is. Verbeek heeft onder  de groep deelnemende jongeren een kleine enquête gehouden, waaruit blijkt dat het gros van hen erg blij is met het project. Het concept van Verbeek is inmiddels uitgebreid naar andere bibliotheken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids