Logo_inktaaptrofee_logo

De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij scholieren kennismaken met actuele literatuur. Inmiddels zijn de genomineerden bekend. Dit zijn altijd winnaars van drie grote literatuurprijzen: de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Dit jaar zijn dat Rivieren van Martin Michael Driessen, De tolk van Java van Alfred Birney en WIL van Jeroen Olyslagers. Voor het eerst sinds 2014 wordt er niet langer een Caribische inzending aan de nominaties toegevoegd. Dit melden Leesplein en TZUM.

De Inktaap is van oorsprong een leesbevorderingsproject voor middelbare scholieren. Bovenbouwleerlingen van deelnemende scholen, inmiddels meer dan vijftig, lezen de boeken onder begeleiding van hun docent. De scholenjury's wisselen leeservaringen met elkaar uit. Elke school kiest tijdens een slotdebat haar favoriet, de resultaten bepalen de uiteindelijke winnaar dan De Inktaap.

Sinds 2014 werd op verzoek van toenmalig financier de Nederlandse Taalunie ook een Caribische inzending genomineerd. Omdat er in de Cariben geen vergelijkbare literatuurprijzen zijn zoals de prijzen waaruit de Nederlandse nominaties voortkomen, werd de Caribische inzending door een kleine werkgroep bepaald. Passionate Bulkboek heeft besloten de vierde Caribische nominatie weer af te schaffen. Dit houdt de nominaties gelijkwaardig. Bovendien hadden veel docenten kenbaar gemaakt dat het lezen van vier boeken teveel is voor leerlingen die in hun examenjaar zitten.

De bekendmaking van de winnaar van De Inktaap 2018 is op 13 maart 2018 in de Doelen in Rotterdam. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids